duminică, 3 aprilie 2011

Autocenzura

Citind,am dat de-un personaj feminin de pe la 1880 si ceva,care scria romane pornografice sub nume anonim,pe care i le citea pana si Queen Victoria. Cand a inceput sa scrie romane "serioase",si-a pus pe ele si numele adevarat. Cei care stiau ce scria ea inainte,i-au spus ca si-a pierdut farmecul. Si ma tot gandesc la autocenzura. Zic de multe ori cat de norocoasa sunt ca m-am nascut in anii astia si chiar si in tara asta (nu stiu cum as fi reactionat in tarile arabe,de exemplu),dar,de fapt,eu chiar ma mint. Nu traiesc pe cat de libera as putea sa traiesc,nu traiesc pe cat de libera visez.

Ma tot gandesc ca e mai misto sa scrii sub pseudonim,ca cinesseur,de exemplu. E interesant pana si misterul asta pe care ti-l da un pseudonim,dar cred ca cel mai mult castiga calitatea scrisului si libertatea pe care ti-o poti lua in subiecte,in stil,in vocabular. Bine,aici nu ma refer la cei care scriu sub pseudonim pentru ca fug de responsabilitatea pe care trebuie sa si-o asume orice om cand arunca idei,cuvinte,sunete,imagini unui public.

Cand o sa ma lepad de toate cliseele din minte si de toate regulile sociale carora le permit sa ma ingradeasca,o sa scriu mult mai bine. Dap,si-o sa traiesc mai pasional :))

3 comentarii:

  1. Eu zic să scri ceea ce simţi cu adevărat.
    Să nu îţi pese.
    Atunci iese tot ce-i mai bun din tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. uneori e atat de greu sa te lasi sa simti cu adevarat,cand te-ai obisnuit atat de mult sa overthink stuff. dar totul se poate in viata. sunt sigura de asta :)

    RăspundețiȘtergere